Álom bejgli
A receptet a nagymamám kapta, anyukámtól, aki pedig egy kolléganőjétől és így jutott el hozzánk. A kalandos út során mindenki hozzá tette a maga ötleteit és lett belőle végül ez a recept, egy csoda. De tényleg! Tegnap nagyon fárasztó napunk volt és már majdnem lemondtunk a bejgli készítésről is, de szerencsére végül nem. Készítsetek bejglit, együtt a gyerekkel, a szerelmetekkel, barátokkal vagy a nagyival, mi mostmár teljesen karácsonyra hangolódtunk.
2-2 db
Elkészítési idő: kb 90 perc
Hozzávalók:
- Liszt 80 dkg
- Margarin 25 dkg
- Cukor 10 dkg
- Tojás 2 egész
- Kókuszzsír 1 evőkanál
- Élesztő 3 dkg
- 1,5 dl tej
- egy hintés cukor
- csipet sót
Töltelék (2-2 darabra)
- Mák 20 dkg
- Cukor 7,5 dkg
- Tej 1,5 dl
- Vaníliás cukor fél zacskó
- Kókusz 20 dkg
- Cukor 7,5 dkg
- Tej 1,5 dl
- Vaníliás cukor fél zacskó
- Kókuszkrém (Lidl, Tejes krém kókuszreszelékkel)
Elkészítés:
Első lépésként egy közepes méretű edénybe öntesz 1,5 dl tejet, és azt langyosra melegíted, ha ez meg van, akkor bele morzsolod az élesztőt, annak a tetejére kis cukor és bele egy csipet só, aztán ezt hagyod állni valami közepesen meleg helyen. Majd 15 perc után, ha szépen feljött az edényben, akkor ügyes voltál. Ez alatt a 15 perc alatt pont van időd elkészíteni a többit (de ha ketten vagytok, akkor biztosan) A lisztet, margarint, cukrot és tojásokat meg a zsírt összeöntöd, ha kész az élesztő az is rámegy, és az egészet összegyúrod, jó alaposan. De amég várod, az élesztő felfuttatását addig a krémekre is lesz időd. Mindkettővel ugyanazt kell csinálni csak az egyikbe mákot a másikba kókuszt raksz. A tejet felmelegíted, közben belerakod a cukrokat, kevergeted, aztán belemegy a mák/kókusz. Ezek jól megszívják magukat, keversz rajta négyet-ötöt és kész. A kókuszosnál az a frikszi, hogy megkened a tésztát ezzel a krémmel és úgy rakod rá a masszát.
De térjünk vissza a tésztához. Kész az élesztő, beleöntötted és gyúrod-gyúrod az egészet. Aztán mikor már király az állaga, nem porlik, nem ragad, akkor négy felé választod, az egyiket rögtön markold is meg mehet a nyújtófa gondozásába. A többiek egy letakart edényben bemennek a hűtőbe, addig még nincs rájuk szükség. Elkezded kinyújtani a tésztát, amennyire csak lehet, téglalap alakúra készítsd. Ha már jónak ítéled, akkor a végeit úgy 1 cm szélességben visszahajtod, a többit megkened a krémeddel. Feltekerés, meglepően vékonyra lehet hajtogatni, ne lepődj meg. Kész a tekerés, sütőpapírral kibélelt tepsibe rakod és megkened a tetejét felvert tojással. És akkor ezt mindegyikkel. A hűtőben kell tölteniük 45 percet, és csak utána indulnak be a 170-180 fokra előmelegített sütőbe, ahol egy 25-35 percet töltenek. Fontos, mindig figyeljétek a sütőt, nézegessétek, szurkáljátok a tésztát, bízzatok magatokban, hogy eltudjátok dönteni, hogy jó-e már, nem hallgassatok mindig a receptre!