Görög napok a B&P-nél!
Ebben a nagy melegben könnyű, egyszerű, és ízletes ételeket kívánunk, így született meg az ötlet, hogy mi lenne, ha görög kajákat csinálnánk. Egyszerű, finom, egészséges, és gyors ételek. Hát így születtek meg ezek a finomságok. Igaz jobb lett volna grillen, de sajnos a 8.-on nehéz megoldani, főleg úgy, hogy erkélyünk sincs, így maradt a tűzhely 😊 A mai menü: csirke szuvlaki, hamis bifteki, tzatziki, görög saláta, sült tortilla/pita.
Csirkés szuvlaki
Hozzávalók:
- A legjobb, ha friss, zöldfűszereket használunk. Kakukkfű, bazsalikom, rozmaring, oreganó
- 1 gerezd fokhagyma
- 4-5 ek. kókuszolaj
- só, bors
- kevés citromlé
Elkészítés:
A csirkemellet megtisztogatjuk és felkockázzuk. Egy tálban a fűszereket, az olajat, a fokhagymát (reszeljük), a citromlevet összekeverjük, beledobáljuk a husit, és jól összeforgatjuk. Ha ezzel megvagyunk lefedjük, és hagyjuk állni egy 10percet, majd felforrósítjuk a serpenyőt, és beletesszük a pácolt husit és aranybarnára sütjük.
Tzatziki
Hozzávalók:
- 1 db kígyóuborka
- 2 gerezd fokhagyma
- só, bors
- pár csepp citromlé
- 180 g görög joghurt
Elkészítés:
Az uborkát megtisztítjuk és lereszeljük. Ha ezzel megvagyunk egy tálba tesszük és egy kevés sóval megszórjuk majd félre rakjuk 3-4 percre, így jó sok folyadékot enged. Ha ez megvolt kiöntjük a tálból a levet, valamint a markunkba fogjuk a reszelt uborkát és kinyomjuk belőle a maradék levet. Ezek után fogunk egy tálat beletesszük a joghurtot, a reszelt fokhagymát és az uborkát. Jól összekeverjük, sózzuk, borsozzuk, majd hozzáöntjük a citromlevet. Még egyszer elkeverjük és mehet a hűtőbe.
Hamis bifteki
Az igazi marhából van és nem így készül. Azért adtuk ezt a nevet, mert egy bifteki fűszerkeveréket adtunk hozzá.
Hozzávalók:
- 400 g darált sertéshús
- bifteki fűszer (fokhagyma, vöröshagyma, paprika, majoránna, borsikafű, kurkuma, kömény, chili, koriander, gyömbér, feketebors, só)
- 3-4 ek. kókuszolaj/zsír
Elkészítés:
A darálthúst összekeverjük a fűszerekkel, majd forró olajban kisütjük. Arra figyeljünk, hogy a húspogácsákat jól süsük át, mivel ez nem marha. Jó étvágyat kívánunk!