Karamellás mogyorós csodapite
Ez is lopott recept, vagy is hát ...az
van nem, hogyha közzé teszed, a recepted azt azért teszed, hogy mások is
elkészítsék és sajátjukként szeressék. Mi meg azt gondoljuk, hogyha még több
ember teszi közzé ugyanazt, akkor még több emberhez jut el, és szereti meg.
Ezért hát kösziköszi Fördős Zé és csapata a receptet, amit a Magazin 2017/2.
számában találtok meg a 116. oldalon. Ne ijedjetek meg a hozzávalók mennyiségétől, nem olyan sok és egyáltalán nem bonyolult elkészíteni.
Nagyon tömény, nagyon ütős, és nem lehet belőle sokat enni, vagyis nekünk nem ment :D
Hozzávalók:
A tésztához:
- 200 g pörkölt mogyoró
- 130 g liszt
- 120 g vaj
- 2 tk porcukor
- 1 csipet só
- 1 tk hideg víz
- A karamellhez:
- 120 g porcukor
- 70 g vaj
- 100 ml meleg tejszín
- 1 marék pörkölt mogyoró
A krémhez:
- 180 g mascarpone
- 150 g mogyoróvaj
- 30 g porcukor
A tetejére:
- 100 g darabolt csoki olyan amit szerettek ( Pé nem eszi az étcsokit...)
- 100 ml tejszín
- földimogyoró
Elkészítés:
A földimogyorót a liszttel egy aprítógépben finomra daráljuk. Hozzákeverjük a vajat, a porcukrot, sót és vizet és tésztát gyúrunk belőle. Majd a piteformába egyengetjük a tésztát úgy, hogy a széleire is jusson, és 180 fokos sütőben kb. 20 perc alatt készre sütjük.
A porcukrot egy kis serpenyőben kevergetés nélkül karamellizáljuk, majd hozzáöntjük a meleg tejszínt, beledobjuk a vajat és megvárjuk míg újra felolvad a cukor.
A mogyorót a megsült tésztára szórjuk, és ráöntjük a karamellt. Egy kicsi karamellt kb 1 kanálnyit félre rakunk és hűtőbe rakjuk.
A mascarponet elkeverjük a porcukorral, a mogyoróvajjal és a kissé megdermedt karamellre öntjük. A tejszínt a csokira öntjük, megvárjuk míg felolvad, átkeverjük és a mogyoróvajas rétegre öntjük. Kevés darabolt csokival, mogyival és a maradék félre rakott karamellel díszítjük.
Jó munkát!