Lencsés káposztaleves
Mint tudjátok, imádjuk a leveseket, ha tehetnénk, minden nap ezzel a finomsággal indítanánk az ebédünket, és legtöbbször így is tesszük. Szóval, munka után hazaértünk, előkészültünk, és a sportolás mellett a másik kedvenc időtöltésünknek szenteltünk pár órácskát, ami nem más, mint a főzés. Az ötlet, hogy honnan jött ez a lencsés káposztás dolog, hát egyszerű. Összedobáltunk pár dolgot, ami a hűtőben volt, és ez a korhelyleveshez hasonló finomság született.
Hozzávalók:
- 200g lencse (ennyi volt itthon)
- egy jó maroknyi savanyú káposzta
- 1 nagyobb vöröshagyma
- 3-4 gerezd fokhagyma
- 2 db sárgarépa
- 1 db burgonya
- 2-3 db babérlevél
- só, bors
- 1 ek. kókuszzsír
- 1 ek. fűszerpaprika
- 1 fél rúd kolbász
- 150g kockázott bacon
- fűszerkömény
- 1 kis pohár tejföl
- víz
- petrezselyem zöld
- füstölt alaplé
- piros arany
Elkészítés:
A felkockázott bacont megsütjük a kókuszzsíron, majd rádobáljuk a felaprított vöröshagymát, és üvegesre pirítjuk. Ezek után jöhet a lencse, majd belereszeljük a fokhagymát, és elkeverjük a fűszerpaprikát, és felöntjük vízzel, illetve a füstölt alaplével ez kb. 2 dl, mert csak ennyi volt a mélyhűtőbe. Ha ezzel is megvagyunk, jöhetnek a fűszerek, plusz a babérlevél. A sóval okosan, mert az alaplé is sós, valamint a kolbász, és a piros arany is. Majd végül az átmosott káposztát is beletesszük a lábosba, és 20-30 percig főzzük. Az utolsó etapban jöhet a burgonya, a répa, a kolbász és készre főzzük. Ha megfőtt, egy kis lével elkeverjük a tejfölt, visszaöntjük, és újra felforraljuk.
Kész, látjátok nem egy bonyolult dolog ez a főzés. Természetesen lehet itt is valami extrát belevinni mustár, ecet, füstölt hús, mi például szoktunk belerakni füstölt pirospaprikát is. Végezetül, főzzetek, sportoljatok, és élvezzétek az életet! :)