Madártejtorta habcsókkal
Szerettünk volna a családjainknak valami kis karácsonyi süteménnyel kedveskedni a karácsonyi menüt kiegészítve, úgyhogy két pofon egyszerű tortát választottunk ehhez a mutatványhoz. Úgy éreztük ez nem a kísérletezés ideje, úgyhogy biztosra mentünk és tuti helyről választottuk a tortákat. Minden hónapban megvesszük a Nők lapja konyhát, a Madártejtortát innen választottuk ki, mégpedig a 2015. novemberi számból.
Nekünk nincs 22 cm-es tortaformánk csak 26, úgyhogy a recepthez képest picit módosítottunk az arányokon, utólag azt mondjuk, hogy a piskótán kívül nem biztos, hogy a krém mennyiségein változtatni kell, mert az túl sok lett úgyhogy ott az eredeti arányokat írjuk.
Elkészítési idő: 70 perc + 1 nap hűtés
Hozzávalók:
Piskótához:
- 4 tojás
- 8 dkg kristálycukor
- háromnegyed csomag sütőpor
- 10 dkg liszt
Töltelékhez:
- 2 evőkanál házi baracklekvár
- 4 dl tej, 10 dkg kristálycukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 8 tojássárgája
- fél csomag vaníliás pudingpor
- 5 dkg margarin
- 4 dl hideg habtejszín, habbá verve
- 1,5 teáskanál zselatin
Díszítéshez:
- 3 tojásfehérje
- 8 dkg kristálycukor
- 8 dkg porcukor
Elkészítés:
A piskótához kettéválasztjuk a tojásokat, a tojásfehérjéket kemény habbá verjük a kristálycukorral, majd hozzákeverjük a tojássárgáját, végül pedig belekeverjük a sütőporral elkevert lisztet.
A masszát sütőpapírral kibélelt, tortaformába öntjük, 160 fokra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt készre sütjük, tűpróbával teszteljétek, hogy kész-e.
Ha kihűlt, kiszedjük a tortaformából, ha kapcsosat használtok abból tök szépen ki jön, az oldalát kicsit ki lehet vajazni. Óvatosan ketté vágjuk és megkenjük a lekvárral, aztán visszamegy a formába, előtte mossuk el a formát és újra béleljük ki papírral.
A töltelékhez kevés tejben elkeverjük a kristálycukrot, a vaníliás cukrot. a tojássárgájákat és a vaníliás pudingport, a többi tejet felforraljuk, majd besűrítjük a pudingporos résszel. A tűzről levéve hozzákeverjük a margarint, majd kihűtjük.
Simára keverjük, beleforgatjuk a tejszínhabot és a fel dl hideg vízben megduzzasztott zselatint. A krémet a piskótára öntjük, szépen elegyengetjük, majd hűtőszekrénybe rakjuk, hogy dermedjen.
A díszítéshez a tojásfehérjéket kemény habbá verjük a kristálycukorral, majd óvatosan beleforgatjuk a porcukrot. Sütőpapírral kibélelt tepsire nyomjuk a habcsókokat, ezt készítheted habzsákkal, ha van, ha nincs akkor egy tiszta kis háztartási zacskóba rakd a krémet, aminek az egyik csücskét picit kivágod, tényleg pici! és rányomkodod a tepsire. 100 fokra melegített sütőbe rakjuk őket, amit picit nyitva hagyunk. Ez kb. 40-45 perc alatt készül el. Érdemes tálalás előtt ráhelyezni a habcsókokat, mert könnyen eláznak és elveszti a ropogósságát.
Tanulság: Eszméletlenül finom nálunk, aki nem szereti a madártejet még az is imádta. De, mi csak egy teás kanál zselatinnal csináltuk, ami kevésnek bizonyult, mert szeletelésnél elfolyt picit. A recepthez már növeltük a mennyiséget. Tényleg nem nehéz elkészíteni, amire nagy szükség van az az idő és a türelem, ha ez nincs akkor ne állj neki.