Madártejtorta habcsókkal

2017.12.25

Szerettünk volna a családjainknak valami kis karácsonyi süteménnyel kedveskedni a karácsonyi menüt kiegészítve, úgyhogy két pofon egyszerű tortát választottunk ehhez a mutatványhoz. Úgy éreztük ez nem a kísérletezés ideje, úgyhogy biztosra mentünk és tuti helyről választottuk a tortákat. Minden hónapban megvesszük a Nők lapja konyhát, a Madártejtortát innen választottuk ki, mégpedig a 2015. novemberi számból.

Nekünk nincs 22 cm-es tortaformánk csak 26, úgyhogy a recepthez képest picit módosítottunk az arányokon, utólag azt mondjuk, hogy a piskótán kívül nem biztos, hogy a krém mennyiségein változtatni kell, mert az túl sok lett úgyhogy ott az eredeti arányokat írjuk. 


Elkészítési idő: 70 perc + 1 nap hűtés

Hozzávalók: 

Piskótához:

  • 4 tojás
  • 8 dkg kristálycukor
  • háromnegyed csomag sütőpor
  • 10 dkg liszt

Töltelékhez:

  • 2 evőkanál házi baracklekvár
  • 4 dl tej, 10 dkg kristálycukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 8 tojássárgája
  • fél csomag vaníliás pudingpor
  • 5 dkg margarin
  • 4 dl hideg habtejszín, habbá verve
  • 1,5 teáskanál zselatin 

Díszítéshez:

  • 3 tojásfehérje
  • 8 dkg kristálycukor
  • 8 dkg porcukor

Elkészítés:

A piskótához kettéválasztjuk a tojásokat, a tojásfehérjéket kemény habbá verjük a kristálycukorral, majd hozzákeverjük a tojássárgáját, végül pedig belekeverjük a sütőporral elkevert lisztet.

A masszát sütőpapírral kibélelt, tortaformába öntjük, 160 fokra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt készre sütjük, tűpróbával teszteljétek, hogy kész-e.

Ha kihűlt, kiszedjük a tortaformából, ha kapcsosat használtok abból tök szépen ki jön, az oldalát kicsit ki lehet vajazni. Óvatosan ketté vágjuk és megkenjük a lekvárral, aztán visszamegy a formába, előtte mossuk el a formát és újra béleljük ki papírral. 

A töltelékhez kevés tejben elkeverjük a kristálycukrot, a vaníliás cukrot. a tojássárgájákat és a vaníliás pudingport, a többi tejet felforraljuk, majd besűrítjük a pudingporos résszel. A tűzről levéve hozzákeverjük a margarint, majd kihűtjük. 

Simára keverjük, beleforgatjuk a tejszínhabot és a fel dl hideg vízben megduzzasztott zselatint. A krémet a piskótára öntjük, szépen elegyengetjük, majd hűtőszekrénybe rakjuk, hogy dermedjen.

A díszítéshez a tojásfehérjéket kemény habbá verjük a kristálycukorral, majd óvatosan beleforgatjuk a porcukrot. Sütőpapírral kibélelt tepsire nyomjuk a habcsókokat, ezt készítheted habzsákkal, ha van, ha nincs akkor egy tiszta kis háztartási zacskóba rakd a krémet, aminek az egyik csücskét picit kivágod, tényleg pici! és rányomkodod a tepsire. 100 fokra melegített sütőbe rakjuk őket, amit picit nyitva hagyunk. Ez kb. 40-45 perc alatt készül el. Érdemes tálalás előtt ráhelyezni a habcsókokat, mert könnyen eláznak és elveszti a ropogósságát. 

Tanulság: Eszméletlenül finom nálunk, aki nem szereti a madártejet még az is imádta. De, mi csak egy teás kanál zselatinnal csináltuk, ami kevésnek bizonyult, mert szeletelésnél elfolyt picit. A recepthez már növeltük a mennyiséget. Tényleg nem nehéz elkészíteni, amire nagy szükség van az az idő és a türelem, ha ez nincs akkor ne állj neki. 




Készítsd el weboldaladat ingyen! Ez a weboldal a Webnode segítségével készült. Készítsd el a sajátodat ingyenesen még ma! Kezdd el