Még mindig Étterem hét – Japanika

2017.10.16

Gyönyörű őszi nap, szombat délután, a belváros forgatagában a Bazilika mellett, egy csendes 7 tagú család késő ebédelni indul. Hááát igen ez mennyire meseszerű és egyszerűnek az életünk, egy ferdítés van az előző mondatban, hogy egyáltalán nem vagyunk csendesek....meg, hogy nem vagyunk annyira egyszerűek sem :D de kezdjük az elején és haladjunk szép sorba.

Szóval szombat 15 órára foglaltunk, 4 főre asztalt a Japanikába, mi ketten és Pé szülei. Szombat délelőttre azonban egy kicsit megduzzadt a létszám, Pé tesóék is bejelentkeztek, így rögtön 7 emberre kellet asztal. Gyorsan elindult a matek, Pé eszeveszett szervezésbe kezdett, megoldható-e, milyen menüvel stb. Végül tök rugalmas volt az Étterem, tudtuk bővíteni a létszámot, nem az Étterem hetes menüt, hanem a' la carte-t ettek, de őket ismerve ez a lehető legjobb megoldás volt. A téliesített teraszon kaptunk helyett, ami tökéletes volt tekintve, hogy aznap gyönyörű időnk volt, mi nagyjából a helyiség közepén kaptunk asztalt, amit lehet, hogy a többi vendég nem annyira díjazott, tekintve, hogy nem a visszafogottságunkról vagyunk híresek.

Menü

Előétel:

  • Miso leves

Be kell valljuk, hogy a Japán konyhával ismerkedünk és nincs nagy tapasztalati tárházunk, de ez nagyon finomra sikerült. Egy nagyon ízletes, ugyanakkor különleges ízű leves, tészta helyett wakame alga tette még sűrűbbé. Ennek csak annyi hátránya volt, hogy néha ráragadt a kanálra vagy éppen túl sok került rá és ettől olyan kis bénának érezte magát az ember miközben ette. Zöldségként megtalálható volt újhagyma és tofu a misoban.

  • Zöldfűszeres lazaccal és mozzarellával töltött wonton

A wonton kis töltött batyucska, mi most sütve kaptuk, amiben a lazac és mozzarella volt. Az egészet zsülienre vágott saláta ágyon szervírozták, ehhez azért el kél a mártás, de szerencsére kaptunk is hozzá, majonéz szerű zöldfűszeres fehér mártást. A kis batyuknál veszélyt jelenthet, hogy esetleg túl olajos lesz és ettől nagyon nehézzé válik, nem mondjuk, hogy a világ legkönnyedebb étele, de így előételként 4 darab pont elégnek bizonyult. A töltelék a wontonban ropogósságához elképesztően harmonizált.

Főétel:

  • Sushi válogatás

Ha már egy Japán étteremben járunk egyértelmű volt, hogy az egyik főételünk sushi lesz. A válogatás 13 darab sushiból (I/O fotomaki, gunkan, I/O maki) állt. Az összeállítás 4 zöldséges (uborka, sárgarépa, édesburgonya) egy kis lazactatár borítással, 6 tonhalas avokádós maki, és 3 db. gunkan (masago, libamáj pate, surimi krém). A falatkák nagyon ízletesek voltak, frissek, tényleg lehetett minden egyes sushin érezni, hogy egy pillanattal előtte készült el. Természetesen kaptunk hozzá mindent, ami kell wasabi, gyömbér, szója szósz, illetve pluszban érkezett még teriyaki szósz.

  • Samui csirke

A samui csirke az az étel, amit azoknak ajánlunk, akik még csak barátkoznak az Ázsiai konyhával, szeretnének bevállalósak lenni, de nem túl vállalni magukat. Egy nagyon ízletes egytál étel, amit rizzsel szolgálnak fel, természetesen egymás mellé helyezve és nem pedig olyan magyarosan jól összekeverve. Így lehetőség van a riszt és a csirkét külön-külön kóstolgatni, vagy akár tetszés szerint össze keverni. A Samui csirke egy Thai étel, mely most vörös-currys kókusztejjel, brokkolival, újhagymával, karalábéval és gombával készült. Az ízek nem annyira ismeretlenek, ezért bátran ajánljuk az éppen ismerkedőknek, kicsit bátortalanabbaknak, ugyanakkor abszolút Ázsiai az íz világ.

Desszert:

  • Zöldteás-kardamonos kókuszkrém gyömbéres epervelővel

Ez a desszert már kiérkezésekor szerelem volt, imádtuk a kis kapcsos befőttes üvegben való szervírozását. Tulajdonképpen egy pudingot kaptunk, ami gyömbérrel és eperrel volt ízesítve. A zöld tea rettentő harmonikussá tette az egészet, nem volt tőle keserű vagy erős. Talán, ami a legkülönlegesebb volt benne, hogy a gyömbér kicsit mintha kandírozva lett volna, ami megadta az étel roppanóságát.

  • Maracujas panna cotta karamellizált kesudióval

Nem tudjuk van-e bárki, aki ne szeretné a panna cottat, szerintünk ez az a desszert amivel nem lehet mellé lőni. Annyira könnyű, annyira finom, annyira hamar elfogy. Ez esetben ez nem is volt baj, mármint, hogy hamar elfogyott, egy ilyen kis könnyű ízletes desszert tökéletes párosítás a sok fűszeres ételhez. Talán annyi, hogy bár mi imádjuk, de lehetett volna valami Japánosabb, ázsiaibb válogatást hozni a desszertekből is.

+1 Ajándékként kaptunk japán savanyúságot

Összességében

Jól éreztük magunkat nagyon, bár a helyből nem sokat láttunk, mert a terasz rész rögtön az étterem elején található, így a benti részből nem sokat ismertünk meg. A pincérek nagyon kedvesek, humorosak ugyanakkor határozottak voltak, ami kellett is hozzánk. Sokan voltunk hangosak, mindenki nagyon tudta mit hogy kellene, így jó volt, hogy valaki ezt kicsit kordában tartotta. Ha az ember igényli, segítenek abban, hogy kell pálcával enni, szívesen válaszolnak bármilyen kérdésre, felkészültek. De nem tolakodóak és nem nézik ki az embert, hogyha valamit nem tud, sőt felajánlják a lehetőségét annak, hogy rendes evőeszközzel egyél. Bár Japán étterem és klasszikus japán ételeket is szolgálnak fel, megkönnyítette az életünket, hogy volt hagyományos éttermi (mint például rántott hús panko morzsában) választék is egy kis ázsiai csavarral, így a család minden tagja talált magának valót. Az a' la carte étlapból mindenkinek ajánljuk az összes desszertet, valami elképesztő ízorgia, a Matcha-t és az Amai Aka-t kóstoltuk, rettentő Oishidesu ;) A kiszolgálás gyors volt, nem kellett várni, mindenki azt kapta, amit kért. Az ételek ízletesek voltak, különlegesek. Amiért plusz pont jár, hogy még jól is laktunk, az adagok meglepően nagyok. A díszítés, a tányérok is szépek, igényesek voltak, semmi túlzás köszönünk mindent. 

10/9

Készítsd el weboldaladat ingyen! Ez a weboldal a Webnode segítségével készült. Készítsd el a sajátodat ingyenesen még ma! Kezdd el