Mézes karamelltorta banánkrémmel

2018.04.03

Eljött a húsvét, eljött a sütik, a sonkák, a sárgatúró, és a főtt tojások ideje. Hogy őszinték legyünk, mi ezt már nagyon vártuk, mert minden húsvéti finomságért rajongunk. Szombati nap mi is elkezdtünk készülődni pár édes finomsággal, mivel a sós részben biztosak voltunk, hogy Pé anyukája magára vállalja. A márciusi Nők Lapja Konyhában rengeteg szuper receptet találtunk, így jött is az ötlet, hogy válaszunk két édes, és egy sós nasit, amit elkészítünk Húsvétra.

Hozzávalók:

Tészta:

  • 6 dkg vaj/margarin
  • 12 dkg méz
  • 25 dkg liszt + a nyújtáshoz
  • 7 dkg porcukor
  • fél kávéskanál szódabikarbóna
  • 1 tojássárgája
  • fél kávéskanál mézes fűszerkeverék

Krém:

  • 5 dl tej
  • 1 csomag vaníliás pudingpor
  • 1 db banán

Karamellkrém:

  • 20 dkg cukor
  • 5 dl habtejszín
  • 10 dkg mascarpone
  • 5 lap zselatin
  • dió a díszítéshez

Elkészítés:

A tésztához a vajat vagy margarint és a mézet kissé összemelegítjük, hogy egy picit folyékony legyen. A lisztet, a porcukrot, a szódabikarbónát együtt átszitáljuk, belekeverjük a mézes fűszerkeveréket, a tojássárgáját, és tésztává gyúrjuk. Ha ezzel megvolnánk, fóliába csomagoljuk, és 1-2 órát pihentetjük a hűtőben. Ha pihent a tészta, kinyújtjuk 4-5 mm vastagra, és a tortaforma (18 cm) segítségével kiszúrunk belőle 2 db korongot. Mi téglalap alakú formát használtunk, ahogy kivágtuk a tészta darabot mehetett is a sütőbe, majd újra kinyújtottuk a maradék tésztát és újra jött a sablon. Azzal is tökéletesen működött. A tésztákat ezután 180 fokos előmelegített sütőben 8-10 percig sütjük. Amíg pihen a tészta addig el is tudjuk készíteni a többi hozzávalót. A banánkrém hozzávalóit összeturmixoljuk és folyamatos kevergetés mellett sűrűre forraljuk. Mi úgy csináltuk, hogy 2 dl tejben elkevertük a pudingport, a maradék tejet pedig összeturmixoltuk a banánnal és felraktuk egy lábosban melegedni, majd beleöntöttük a pudingporos tejet és sűrűre főztük. A karamellhez egy világos aljú lábosban megolvasztjuk a cukrot, majd óvatosan simára keverjük 2 dl meleg tejszínnel, és kihűtjük a karamell alapot. A lapzselatinokat hideg vízbe áztatjuk, majd kinyomkodjuk, és a mikróban folyósra melegítjük. A maradék 3 dl tejszínt felhabosítjuk, majd hozzákeverjük a mascarponét. Az egész masszát összekeverjük a karamellás alappal, és a zselatinnal. Már csak annyi dolgunk van, hogy összeillesszük, a tortánkat J Fogjuk az egyik mézes lapot a tortaformába tesszük és rásimítjuk a banánkrémet. Rátesszük a másik lapot, majd a karamellás masszát is rásimítjuk, aztán mehet a hűtőbe pár órácskára. A dermedés után eltávolítjuk a formát, és darált dióval díszítjük. Jó étvágyat :)

Készítsd el weboldaladat ingyen! Ez a weboldal a Webnode segítségével készült. Készítsd el a sajátodat ingyenesen még ma! Kezdd el