Olasz Street food: Arancini
Az egész ötlet onnan indult, hogy volt a mélyhűtőben kacsamell, így mellé kellett valami köret. Az elmúlt 1 hónapban igen sokat gondoltunk a rizottóra, így hamar kitaláltuk. Szépen felraktunk egy adag levest a rizottó alapnak, addig meg, amíg készült a leves, elkészítettük a kacsamellet. A leves kész jöhet a köret. Mire készen lettünk mindennel, hát. Na és most jön az agyfasz.... Nem fedtük le a kacsát, így egy kis kib..... légy, hát szépen szólva, "beköpte". Így a kacsa off, úgyhogy újratervezés. A street kitchen receptjei között láttuk ezt a remek kaját, és hát mindent imádunk bepanírozni, így eldőlt. Természetesen azért, meg is töltöttük egy kis bolognai raguval, hogy még menőbb legyen :)
Hozzávalók:
Rizottó:
- Egy bögre rizottó rizs
- 1 fej vöröshagyma
- fél dl száraz fehérbor
- kb. 8dl forró alaplé
- 2 gerezd fokhagyma
- só, bors, szerecsendió
- parmezán
- vaj kb. 10dkg
- fél dl tejszín
Arancini
- Bolognai ragu (lasagnét készítettünk és így maradt egy kevés)
- liszt
- tojás
- zsemlemorzsa
- olaj
Elkészítés:
Felaprítjuk a hagymát, és kevés kókuszzsíron megdinszteljük. Ezután jöhet a rizottó rizs, és a fokhagyma (reszeljük bele), és addig hevítjük, amíg a rizsszemek egy picit áttetszővé válnak. Arra figyeljünk, hogy ne pirítsuk meg a hagymát se, és a rizst se. Ha úgy érezzük kész akkor jöhet a bor. Kevergetés mellett hagyjuk, hogy a rizsszemek magukba szívják a bort. Ha ezzel megvolnánk, akkor jöhet egy merőkanálnyi alaplé, és folyamatos kevergetés mellett figyeljük, hogy az alaplevet magába szívja a rizs. Ha úgy látjuk, hogy a nagy részét magába szívta, jöhet egy újabb adag lé. Ez megy addig, amíg a rizsszemek puhák nem lesznek. Arra figyeljünk, hogy a rizs soha ne ússzon túl sok alaplében, de mindig maradjon szaftos. Ha kezd krémes állagú lenne, adunk hozzá vajat, tejszínt, és fűszerezzük. Ha megkóstoltuk, és a rizsszemek már nem kemények, akkor jöhet a parmezán sajt, és kész is.
A kész rizottót hagyjuk kihűlni, hogy tudjuk majd formázni. Ha kihűlt a tenyerünkbe szétlapítjuk és rakunk egy kevés bolognai szószt, vagy mozzarellát a közepére. Ezek után egy kis adag rizst rakunk az egészre, és szépen golyót formázunk belőle. A golyókat bepanírozzuk, és mehet a forró olajba, ahol aranybarnára sütjük. Lehet hidegen, melegen fogyasztani, mindenhogy isteni :) Jó étvágyat!