Rozé kacsamell erdei gyümölccsel és kuszkusszal
Már vagy két hete szemezgettünk a kacsamellekkel a boltokban, hogy milyen jó lenne valami finomságot készíteni belőle. Aztán valami csoda folytán (megérezte mama) a hétvégén Pé anyukája vásárolt két darabot, és nekünk adta, hogy mi úgyis imádjuk a Rozé kacsamellett hát süssük meg. Na, hát így is tettünk. Már csak az volt a kérdés, hogy mi legyen hozzá a köret, illetve a mártás. A mélyhűtőben pont volt egy fél zacskó eredi gyümölcs, így már el is dőlt ;) Figyelem, ez az a recept, ahol a kacsa rózsaszín marad!!!
Hozzávalók:
Kacsa:
- 2 szép kacsamell
- só, bors
- rozmaring
- fokhagyma
Mártás:
- fél zacskó erdei gyümölcs (fagyasztott)
- 1 kk. szegfűszeg
- 1 kk. gyömbér
- édesítő, méz
- 2 dl vörösbor
Kuszkusz:
- 1 bögre kuszkusz
- 2 bögre forró víz
- só
Elkészítés:
Kezdjük a körettel, mivel nem igényel nagyobb odafigyelést. Egy bögre kuszkuszt beleöntünk egy tálba, majd ráöntjük a dupla adag vizet, és a sót. Összekeverjük, és lefedjük egy tányérral. Pihentetjük 5-6 percig, majd a tetejéről leöntjük a vizet és átforgatjuk a villával, pihentetjük addig, míg a többi elem el nem készül.
Na jön a legjobb rész. A kacsamell!!!! :) Először is gyújtsuk be a sütőt 200 fokra. A kacsamellett megtisztítjuk, és levágjuk a felesleges zsírt, bőr darabot, hártyát. Ha ezzel megvagyunk, akkor beirdaljuk a bőrét, de csak a bőrét. Arra figyeljünk, hogy a húsba ne vágjunk bele. Ezek után jól befűszerezzük só, bors, és felmelegített serpenyőbe a bőrös felével elkezdjük megsütni. Ahogy engedett egy kicsi zsírt mi beleraktunk rozmaringot, és fokhagymát, hogy még ízletesebb legyen. Ha szépen megpirult a bőre, kérget sütünk a húsos felének is majd a már előmelegített sütőbe tesszük, és 6-8 percig sütjük. Ha elkészült kivesszük a serpenyőből, és pihentetjük.
A mártás, vagy szószra nem igazán fordítottunk nagy hangsúlyt, mert például bor nem volt otthon, de mivel úgy az igazi ajánlott belerakni. A megmaradt zsiradékhoz hozzáadjuk a bort, és felforraljuk. Ha ez meg volt belerakjuk a fagyasztott gyümölcsöket, fűszereket, majd további 10 percig összefőzzük az egészet. Mi úgy készítettük, hogy a fagyasztott gyümölcsöket beleraktuk a serpenyőbe, befűszereztük, és kb. 10 percig főztük az egészet. Na, látjátok, hogy nem olyan ördöngösség ez a főzés :).