Sült oldalas, coleslaw salival + házi majonéz
Igen egyszerű finomsággal készültünk ma. Ha nem kéne ennyi ideig sütni az oldalast mondanánk azt is, hogy gyors recept, de nem az 😊 A jó hír azonban, hogy nem pepecselős. Csak fogjuk a hozzávalókat bedobáljuk egy sütűzacskóba és mehet a sütőbe. Ami, már időigényesebb az a káposzta sali a zöldségek aprítása miatt, de ha van otthon V gyalu akkor az is pikk-pakk elkészül. A képen BBQ szósz van még az oldalason, és újburgonya az extra köret, csak hogy biztos elég legyen. 😊
Hozzávalók:
oldalas
- kb. 1kg oldalas
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 fej vöröshagyma
- só, bors
- fokhagymapor
- cayenne bors
- majoránna
- kardamom
- kókuszzsír
saláta
- fél fej lilakáposzta
- 3 db sárgarépa
- 1 db vöröshagyma
- só, bors
- édesítő/porcukor
- majonéz
- 2 ek tejföl
- fél citrom leve
Elkészítés:
Kezdjük az oldalassal. Feldaraboljuk, majd megtisztogatjuk és egy sütőszacskóba helyezzük. Meglocsoljuk kókuszzsírral és befűszerezzük, és beletesszük a nagyobb darabokra vágott vöröshagymát, és fokhagymát. Jól összerázzuk, és irány a hűtő kb. 30 percre. Most jöhet a Sali. A káposztát apró darabokra vágjuk és beletesszük egy tálba. Reszelt sárgarépát, és apróra vágott hagymát adunk hozzá. Egy edényben a majonézt összekeverjük tejföllel, majd sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk az édesítőt, és a citrom levét. Ha frankó az íze, akkor jöhet bele a káposzta, a hagyma és a répa. Jól összekeverjük, és mehet a hűtőbe. Előmelegített sütőben el is kezdhetjük sütni az oldalast kb. egy órát, majd, ha úgy véljük megpuhult, kivesszük a zacskóból és még kb. 15 percig megpirítjuk az oldalast. El is készült. Természetesen a coleslaw salátánál használhatunk házi majonézt is.
A majonézhez:
- 3 tojássárgája
- 1 tk mustár
- 1 tk só
- 1 tk őrölt fehérbors
- 6 dl semleges ízű étolaj
- kb. 1 tk citromlé
- 1 tk hideg víz
A tojássárgáját, a mustárt, a sót, borsot kézi habverővel összekeverjük. Kis sugárban, az elején elég apró cseppekben adagolva, folyamatos keverés mellett hozzáadjuk az olajat. Ügyeljünk arra, hogy a végén is vékony sugárban kerüljön bele az olaj, és jól keverjük ki. Közben többször megállunk és pár csepp citromlevet csepegtetünk bele, és tovább keverjük. A végén hozzáadunk hideg vizet is, hogy krémesebb legyen. Amikor az összes olajat felvette a majonéz, jöhetnek az ízek. Sózzuk, borsozzuk, adhatunk hozzá meg citromlevet, vagy mustárt.