Szafi Hortobágyi húsos palacsinta
A hétvégén Bé családját megvendégeltük, azaz átestünk a tűzkeresztségen. Megnézték a kis lakást, és ebédeltünk egy jót. A menü egyik tagja a Hortobágyi húsos palacsinta volt, szafi fittes palacsinta lisztkeverékből, nehogy az legyen, hogy miattunk hízik el a család J Az ötlet onnan jött, hogy Bé unokatesója imádja a hortobágyit, hát úgy gondoltuk elkészítjük neki B&P módra. Szólok előre, nem a hagyományos módon készült ez a finomság, hanem készítettünk egy csirkemell pörköltet, és ezzel töltöttük meg a palacsintákat. Nem turmixoltunk, nem daráltunk, nem habartunk, csak just a pörkölt és a pali.
Hozzávalók:
Csirkemell pörkölt:
- 50 dkg csirkemell
- 1 nagyobb fej vöröshagyma
- 1 db paradicsom
- 1db paprika
- só, bors
- 1 evőkanál fűszerpaprika
- egy csipetnyi füstölt fűszerpaprika
- kókuszzsír
- 2 gerezd fokhagyma
- kevés víz
- 1 nagy pohár tejföl
A vöröshagymát apró kockákra vágjuk és megdinszteljük a kókuszzsíron, közben belereszeljük a fokhagymát. Ha már megpárolódott a hagyma, beletesszük a feldarabolt paradicsomot és a paprikát. Megpároljuk, jöhet a fűszerpaprika, majd a csirkemell. Felöntjük egy kevés vízzel só bors, és puhára főzzük. Arra figyeljünk, hogy a csirke lehet, sok vizet enged. Ha elkészültünk a léből kiveszünk egy adagot. A pörkölthöz ezek után hozzáadjuk a tejföl felét, és jól elkeverjük. Készen is vagyunk a pörkölttel.
Palacsinta:
Hozzávalók 10 db-hoz:
- 150 g Szafi palacsinta lisztkeverék
- só
- 16 g kókuszolaj
- 4 db tojás
- 340 g víz
- kókuszolaj a sütéshez
Kézi habverővel kikeverjük a vizet, tojást, kókuszolajat, sót, majd hozzáadjuk a lisztet. Ha szépen elkészült a tészta, pihentetjük 15 percet és kezdhetjük is a sütést.
Ha elkészültek a palacsinták megtöltjük a pörkölttel és kis batyukat formálunk belőlük. A félrerakott szaftba beleöntjük a maradék tejfölt, jól összekeverjük, és a jénai alját megkenjük a mártásunkkal. Ezek után jöhetnek a töltött kis batyucskák, majd a legvégén megkenjük a batyuk tetejét a szósszal és mehet be a sütőbe. Kb 10-15 perc alatt átsütjük és finito :)